• Welkom
  • Het Project & Partners
  • Leidraad
  • Onderzoek
  • Begrippen
  • Contact

Wie doet onderhoud?

Het onderhoud wordt best gedaan door gespecialiseerde firma’s. Dit kan door de fabrikant zelf, erkende installateurs/onderhoudsfirma’s,…

Elke technologie heeft een specifiek onderhoudsplan.
Brandstofcel
Door het ontbreken van bewegende delen zal het onderhoudsplan voornamelijk bestaan uit het vervangen van filters en eventueel de brandstofstack.
Stirlingmotor
De Stirlingmotor is een volledig hermetisch afgesloten component die aangedreven wordt door een uitwendige verbranding. Dit maakt het gebruik van meerdere brandstoffen mogelijk. Men kan stellen dat de Stirlingmotor quasi onderhoudsvrij is. Het onderhoud of controle op goede werking kan samen gebeuren met de gas-, of pelletketel.
Verbrandingsmotor
De meest toegepaste en ontwikkelde technologie is die van de inwendige verbrandingsmotor. Het grote nadeel van de inwendige verbrandingsmotoren is de aanwezigheid van verschillende bewegende delen bv: krukas, kleppen, zuiger(veren), ... Dit zorgt voor een arbeidsintensief onderhoud waarbij er een waaier aan mogelijkheden is als het over onderhoudscontracten gaat.

Onderhoud preventief, bij revisie en bij storing.
Preventief onderhoud
Preventief onderhoud heeft als doel onvoorziene stilstand en overmatige slijtage van de machine te minimaliseren. Hieronder vallen vervanging van filters, olie, onstekingskaarsen, dichtingen,… Afhankelijk van de technologie en onderhoudsplan kan een onderhoudsinterval variëren tussen 1000 en 5000 uur.
Interventie of storing
Bij onvoorziene stilstand van de machine, zal er een correctief onderhoud of interventie nodig zijn. Aan dit type onderhoud kunnen reactie- en interventietijden worden opgenomen in het onderhoudscontract. Gangbare interventies zijn vaak kleiner dan 48uur. Onder reactietijd wordt de tijdspanne tussen melding van de storing en actie van de onderhoudsfirma verstaan.
Revisie
Op basis van het gerealiseerd aantal draaiuren en het onderhoudsplan, zal er een revisie van de belangrijkste componenten, namelijk motor en generator, plaatsvinden. De revisie kan ter plaatse gebeuren of bij de onderhoudsfirma. Vaak wordt een motorwissel uitgevoerd, dit zorgt voor een minimum stilstand.


Contracten
Er bestaan heel wat mogelijkheden wat onderhoudscontracten betreft. De meest eenvoudige contracten bestaan uit preventief onderhoud met storingsinterventies in regie. De uitgebreidere contracten omvatten alle interventies (zowel preventief als correctief) eventueel inclusief revisies, verbruiksmaterialen, vaak omschreven als ‘omnium’- of ‘All-in”-contracten. Naast de inhoud kan een contract ook voor verschillende termijnen worden afgesloten. Deze termijnen kunnen bestaan uit: een maximaal aantal draaiuren (meestal 65000u), jaarcontracten of tienjaarcontracten (eventueel ook met een maximum aantal draaiuren).
Onderhoudscontracten worden vaak afgesloten tegen een geldend tarief per draaiuur. In sommige overeenkomsten is ook het gebruik van een tarief per hoeveelheid geproduceerde elektrische energie (per MWhe) gangbaar. Dit zorgt ervoor dat in deellastbedrijf de onderhoudskost in verhouding niet duurder wordt.
Opmerking: bij de keuze van een ‘All-in’-contract zit een online-monitoring van de installatie inbegrepen. Hierdoor worden meldingen en storingen automatisch doorgestuurd naar de wachtdienst, die dan actie kunnen ondernemen. Door de monitoring kan de ernst van de storing worden ingeschat of kan een herstart van op afstand gebeuren.